
Nieodpowiednio zbilansowana dieta powoduje niedobór różnych składników mineralnych oraz substancji niezbędnych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Pośrednim lub bezpośrednim rezultatem ubogiej diety są problemy z erekcją, które próbuje się zatrzeć lekami lub terapiami. Jednak w wielu przypadkach zmiana nawyków i lepsza jakość odżywiania wspomoże funkcjonowanie narządów, a także sprawi, że na nowo wróci dobra kondycja i sprawność.
Dostarczanie cynku na problemy z erekcją
Problemy z utrzymywaniem wzwodu często pojawiają się w sytuacjach obniżonego poziomu testosteronu. Aby wspomóc jego syntezę potrzebne jest dostarczanie odpowiedniej ilości cynku. Ten najlepiej przyswajający się pochodzi z produktów zwierzęcych, jednak warto włączyć do diety także te pochodzenia roślinnego. Na problemy z erekcją należy spożywać chude mięso, ciemne pieczywo, jaja, wątrobę, kaszę gryczaną, owoce morza, otręby, sery, i orzechy.
Witaminy i minerały odpowiedzialne za potencję
Niewystarczająca ilość witamin i minerałów ma ogromny wpływ na potencję. W szczególności dostarczanie witaminy E przynosi pozytywne skutki, poprzez działanie na wzmacnianie ścianek naczyń krwionośnych, wpływanie na produkcję plemników oraz zapobieganie zaburzeniom w układzie sercowo-naczyniowym. Produkty, które powinno się włączyć, aby dostarczyć największa ilość witamin i minerałów to orzechy laskowe i ziemne, nasiona słonecznika, migdały, biała kapusta, szpinak, suszone morele, pomidory oraz oleje (słonecznikowy, szafranowy, arachidowy).
Arginina a prawidłowa erekcja
Arginina jest aminokwasem występującym naturalnie w ciele człowieka oraz wpływającym na syntezę tlenku azotu, który odgrywa ważną rolę w erekcji. Substancja ta wraz z wiekiem zanika, dlatego też warto ją dostarczać wraz z dietą, gdyż niedobór prowadzi do problemów z potencją. Produkty, które dostarczają argininę to drób, jajka, ryby, czerwone mięso, owoce morza, semie lniane, szpinak, soczewica, sezam i słonecznik oraz orzechy.
Zamiana cukrów prostych na złożone
Dodatkowo warto wspomnieć, że dostarczanie w dużej ilości cukrów prostych do organizmu powoduje problemy z erekcją. Zamiana cukrów prostych na te złożone (makaron, pieczywo razowe, brązowy ryż, ziemniaki, płatki zbożowe, warzywa bulwiaste, rośliny strączkowe, kasza gruboziarnista) będzie sprzyjała nie tylko potencji, ale ogólnemu zdrowiu.